19η ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η Καμπάνα του Πόντου. Video. Μέρος 6: Οι ξεριζωμένοι φθάνουν στη Θάλασσα…


(Επιμέλεια video:  Σαββίδου Λένα για την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων και το Thalassa Karadeniz)

Ένα από τα δυνατότερα κομμάτια της Καμπάνας η συνάντηση των ξεριζωμένων πόλεων και των χωριών του Πόντου πάνω στης Τρίχας το Γεφύρι και  η κατεύθυνση τους με Μαύρους Σταυρούς κι Εξαπτέρυγα  προς  την Τραπεζούντα. Σάντα, Γαλίαινα, Όλασσα  ενώνονται με τα μεγάλα μοναστήρια του τόπου. Σουμελά  Βαζελώνας  και Περιστερεώτας, παραδίδονται κι αυτά στην καταστροφή και παίρνουν το δρόμο του Χαμού.
Τους  αντικρίζει η θάλασσα κι ανατριχιάζει το κύμα, οι αφροί πίσσα γινήκανε και το νερό κατράμι γράφει ο Κτενίδης , περιγράφοντας την συνάντηση αυτή .  Η θάλασσα που ριζώθηκε στις καρδιές των ανθρώπων της  και αιώνες πριν άνοιξε την αγκαλιά της να τους δεχθεί  γίνεται τώρα ο μάρτυρας  του διωγμού τους .
Γεμίζουν τα θαλασσάκρα της Τραπεζούντας με τον πόνο τους που φέρνουν τα καράβια του Θανάτου.  Σαμψούντα, Σινώπη, Αμάσεια… Όλο το μεγαλείο και η δόξα του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος , ρακένδυτο και  κατατρεγμένο αράζει στη Δαφνούντα. Ο Προμηθέας  ο Ηρακλής κι  ο Ιάσονας  σταματούν  στην Βασίλισσα των πόλεων  να την αποχαιρετήσουν μια στιγμή πριν σβηστούν και σβηστεί , με αίμα, από τη Μνήμη και την Ιστορία.




Είναι γεγονός πως οι δυνατοί αφηγητές της μελοποιημένης Καμπάνας του Πόντου, Σεβασμιώτατος Δράμας κκ Παύλος και Κώστας Διαμαντίδης καθηλώνουν σε κάθε απόσπασμα της. Στο συγκεκριμένο όμως  είναι οι δύο πολύ καλές  φωνές του Παρχαρίδη και της Νικολαίδου που "κλέβουν" την παράσταση με ένα πολύ  όμορφο κομμάτι  με στίχους από το ίδιο το ποίημα. Εξαιρετικό το κοντράστ  ενός  στίχου που μοιρολογεί και μιας… «ζωντανής» μουσικής υπόκρουσης. 


Λένα Σαββίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου