19η ΜΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η Καμπάνα του Πόντου. Video. Μέρος 7



(Επιμέλεια video:  Σαββίδου Λένα για την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων και το Thalassa Karadeniz)



Η Καμπάνα του Πόντου 7: Στην Δαφνούντα το 22…


Σε αυτό το κομμάτι, βρισκόμαστε στις ακτές της Τραπεζούντας όπου καταφθάνουν κυνηγημένες πόλεις και χωριά του Πόντου, για το στερνό αντίο. Ο Άγιος Σάββας, μια από τις γνωστότερες μονές της Τραπεζούντας κι ο Άγιος Φίλιππος, μια από τις όμορφες εκκλησιές της πόλης, κλαίνε και στενάζουν σαν αντικρίζουν τα καράβια να καταφθάνουν με μαύρα πανιά, σχοινιά σαν φίδια, κατάρτια όμοια με  μαύρους κι αραχνιασμένους σταυρούς και με σημαία τους το Θάνατο.
Η πανέμορφη περιοχή του Όφι φθάνει στην Βασίλισσα Πόλη φέρνοντας μαζί της τον πόνο του χαμού των κρύων νερών των ποταμών της και των ήμερων ακρογιαλιών της. Στα Τζαμιά της έκρυβε εικόνες Αγιασμένες και οι μουλάδες της ήσαν βαφτισμένοι Χριστιανοί. Την ώρα του Μεγάλου Χαμού τα άφησε όλα πίσω, κλείδωσε τις εκκλησιές της, να μην μπορέσουν να τις ατιμάσουν, πήρε μαζί της τα κλειδιά με την έννοια όταν γυρίσει πίσω να χει να ανοίξει τις πόρτες τους ξανά και ήρθε με τις φελούκες της κι άραξε στην Δαφνούντα.
Το Ρύζιον άφησε πίσω του τις νερατζιές του και τα χρυσά του πορτοκάλια, τυλίχθηκε τα φύλλα τους σα σάβανα μυρωμένα και ήρθε κι αυτό μαζί με όλους του άλλους, στο μαύρο ακρογιάλι.
Με τη σειρά τους φθάνουν στο λιμάνι της Δαφνούντας και τα Σούρμενα, με τα πολλά καΐκια και τους πολλούς ξενιτεμένους.
Και ξαφνικά… όλοι κι από παντού εμφανίζονται να οδεύουν προς την πρωτεύουσα των Κομνηνών.
Η εικόνα κόβει την ανάσα:
Από τα βουνά κι από τη θάλασσα, απ την Ανατολή και τη Δύση,  από τα ποτάμια και τους δρόμους, από τα βουνά και τους κάμπους όλοι κυκλώνουν την πόλη και συρρέουν στην Τραπεζούντα…


Λένα Σαββίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου